ROR-training Anti-institutioneel extremisme -VOL-

Anti-institutioneel extremisme is in recente jaren sterk toegenomen in Nederland. Een groeiende en diverse groep mensen richt zich vanuit een fundamenteel wantrouwen, woede en onrechtvaardigheidsgevoel tegen de overheid en andere instituties. Centraal in deze stroming is de complottheorie over een kwaadaardige elite die Nederland regeert en doelbewust de bevolking onderdrukt en vermoordt, om zo totale wereldorde te verkrijgen. Deze theorie kan op lange termijn een ernstige dreiging vormen voor de veiligheid en democratische rechtsorde in Nederland. 
Als eerstelijnsprofessional speel je een belangrijke rol in het signaleren en voorkomen van anti-institutioneel extremisme. In deze training krijg je inzicht in belangrijke ideeën en signalen van anti-institutioneel extremisme. We bespreken de dreiging en achtergrond van anti-institutioneel extremisme en hoe je er als professional mee om kan gaan. 

Voor wie

(Eerste- en tweedelijns) professionals die in hun werkzaamheden te maken kunnen krijgen met radicalisering richting anti-institutioneel extremisme.

Om aan deze training deel te nemen, dien je de basistraining radicalisering te hebben afgerond. 

Na deze training

  • begrijp je hoe maatschappelijk ongenoegen en anti-institutioneel extremisme zich tot elkaar verhouden
  • heb je inzicht in voedingsbodems en beweegredenen die van invloed kunnen zijn op radicalisering naar anti-institutioneel extremisme
  • heb je kennisgemaakt met belangrijke sentimenten, symboliek en narratieven binnen anti-institutioneel extremisme 
  • heb je inzicht in de huidige situatie en het dreigingsbeeld in Nederland 
  • begrijp je het effect van jouw persoonlijke houding op jouw professioneel handelen 
  • heb je handvaten om (radicalisering) naar anti-institutioneel extremisme te signaleren en om adequaat en effectief te handelen in het contact met personen die radicaliseren 
     

Programma

In de training anti-institutioneel extremisme wisselen theorie, uitwisseling van ervaringen, praktijkverhalen en oefeningen elkaar af. Er komen verschillende onderwerpen aan bod.

  • Definities en kaders
     o wat is anti-institioneel extremisme wel en niet? En welke dreiging gaat ervan uit? 
  • Context
    o binnen welke context speelt anti-institutioneel extremisme zich af? En wat is de verhouding met maatschappelijk ongenoegen?  
  • Ideeën en signalen
    o welke ideeën en groepen staan centraal? Op welke signalen moet je alert zijn als professional?
  • Handelingsperspectief
    o hoe kan je adequaat en effectief handelen? En waar kan je rekening mee houden in het contact? 

Methode

De training biedt een ruime variatie van theorie, opdrachten, groepsuitwisseling en filmmateriaal. De training wordt aangeboden door het Rijksopleidingsinsituut Radicalsering (ROR) en verzorgd door deskundige trainers. 

Duur

1 dag (09:00-17:00 uur)

Waar

De training wordt fysiek aangeboden bij Gemeente Haarlem. Mochten er veel professionals van één organisatie aanwezig zijn en er ruimte beschikbaar zijn binnen die organisatie voor een fysieke training, dan kan de training ook op een andere locatie worden aangeboden. Hierover worden de deelnemers dan geïnformeerd. 

Let op: de training is kosteloos maar niet vrijblijvend. Als cursisten besluiten binnen 6 weken na aanvang van de training of op de trainingsdag zelf niet meer aan te haken (muv onvoorziene omstandigheden), dan moeten we helaas kosten daaraan verbinden. 

ROR-training Anti-institutioneel extremisme -VOL-

Aanmelden is niet meer mogelijk